top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeter de Groot

Introductie; Een zoektocht naar Smaak

Bijgewerkt op: 16 feb. 2018

Heeft de wereld nog wel een whiskey-blog nodig? Ik denk van niet. Er zijn zoveel blogs en vlogs te vinden over whiskey dat je al maanden bezig kan zijn om ze non-stop allemaal te bekijken. "Waarom maak je er dan toch een?", hoor ik je afvragen..


Met het schrijven van deze blog hoop ik meer mensen enthousiast te maken over whiskey, vooral hoop ik mensen te bereiken die alleen zweren bij Schotse Single Malt of alleen Kentucky Straight Bourbon. Er is zoveel moois te vinden in de wereld van gedestilleerde dranken! Dranken waarvan ik nooit dacht dat ik het lekker zou vinden, of zelfs dat het een kwalitatief goed product kan zijn.

Om wat voorbeelden te noemen: Wist je dat Jack Daniels ook hoge kwaliteit bourbons heeft en niet alleen de no. 7 die door veel mensen door de cola wordt gegooid? Of dat er in België een aantal bierbrouwers zijn die hun "ongehopte bierbeslag" laten destilleren en er whiskey van maken?


Er zijn veel nieuw startende distilleries, verborgen pareltjes en smaak-creaties waarvan je versteld kan staan. Er zijn mensen die alles waar "blended" op staat beschouwen als goedkope troep en sommige kijken raar op als je ze verteld van een goeie kwaliteit rum die erg veel weg heeft van whiskey. Een paar jaar geleden was ik die persoon. Gelukkig heb ik gaandeweg mensen ontmoet die mij een wereld van mooie smaken hebben laten proeven. Ik hoop door middel van deze blog die persoon te zijn die jou enthousiast maakt om je horizon te verbreden.

Op het moment dat ik deze eerste introductie-blog aan het schrijven ben zit ik in Dublin; ooit de whiskey hoofdstad van de wereld. In die gouden tijden bevonden er zich 37 distilleries in Dublin, waaronder die van John Jameson, George Roe en John Powers. Maar na een zware periode van "Prohibition" in Amerika, handelsoorlog met Engeland en de Schotten die met de Coffey Still aan de gang gingen, waren er uiteindelijk nog maar 2 werkende distilleries over in heel Ierland; Midleton en Bushmills. Jaren lang heeft Jameson de ierse whiskey-industrie vertegenwoordigd. Tot nu. Een groot aantal nieuwkomers verschijnen bij verschillende festivals en slijterijen, zoals "Roe & co blended, the Quiet Man, Glendalough, Pearse Lyons, Slane Castle, Teeling, Hyde en Dingle. En dit is pas het begin! Irish Whiskey is keihard aan het terugkomen. In 2020 zullen er zeker alweer 30 werkende distilleries in Ierland gevestigd zijn!

Kort samengevat: Irish Whiskey is een grote comeback aan het maken en ik probeer deze comeback op de druppel te volgen. Hou de Whiscovery Facebook & Blog pagina goed in de gaten voor meer informatie over deze wederopstanding.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page