Langs het kanaal, zonnetje in mijn gezicht, lopend over straat in Dublin. Ooit een bruisende stad met meerdere grote distilleries, nu een stad met veel leegstand, verouderde panden en gevels die de schijn ophouden. Ierland heeft hele zware tijden gekend en dat is nog goed te merken
Geschiedenis
Volgens de geschiedenisboeken is het aantal distilleries van 100+ terug gebracht naar 2 in het hele land. Deze drastische verandering had meerdere oorzaken:
In 1822 werd de Coffee Still werd uitgevonden. Hiermee kon men destilleren in een doorlopend systeem, wat 10 keer sneller ging dan destilleren in een traditionele potstill. De Ieren, traditiegetrouw, hebben deze uitvinding destijds verstoten, waar de Schotten deze techniek van destilleren hebben omarmd. Het gevolg? Schotse whisky werd vele malen goedkoper en Ierland kon de productiecapaciteit van de Schotten niet meer bijbenen.
Rond 1920 begon de Prohibition in Amerika. En laat dit nu net Ierlands grootste export land zijn als het om whiskey gaat. De vraag naar Irish whiskey stortte bijna compleet in. De Schotten trokken zich niets aan van de Prohibition en begonnen innovatieve manieren te bedenken om hun whisky toch Amerika in te smokkelen. En met succes. Na de Prohibition werd er dan ook meer 'Scotsh' geïmporteerd en de Ieren deden bijna niet meer mee op de Amerikaanse markt.
Maar de genadeklap kwam met de "War of Independence" in de jaren 20. Ierland wilde onafhankelijk worden van het Verenigd Koninkrijk, en slaagde hier ook in. Het Verenigd Koninkrijk pikte dit niet en ging zware belastingen heffen op de handelsmarkt met Ierland. Graan werd duurder en de whiskey ook.
De 3 grootste distillery eigenaren in Ierland zagen het aantal distilleries in een hoog tempo verdwijnen en besloten om samen op één locatie verder te produceren om in leven te blijven. Sinds 1975 produceren Jameson, Powers en Cork Distillers vanaf New Midleton Distillery, County Cork. Samen met Bushmills distillery bleven ze als enige werkende distillery over in heel Ierland.
Terwijl ze vanaf New Midleton Distillery het merk "Jameson Irish Whiskey" wereldwijd op de kaart probeerde te zetten, kocht een man met de naam John Teeling een oude staatsdestilleerderij op in Cooley om daar vervolgens whiskey te gaan stoken. Hij kocht een stuk geschiedenis in de vorm van een aantal verdwenen whiskeymerken en zette al snel een aantal nieuwe Irish whiskey's op de markt. De wedergeboorte van o.a. Tyreconnell, Connamara & Kilbeggan.
In 2011 werd Cooley Distillery verkocht aan Beam Suntory. In deze deal was opgenomen dat een groot aantal vaten van Cooley distillery eigendom bleven van de Teeling Family. Met deze vaten hebben Jack en Stephen Teeling hun whiskeymerk "Teeling Irish Whiskey" op de markt gebracht. En met succes. In 2015 opende Teeling Distillery zijn deuren in Dublin. De eerste distillery in de Ierse hoofdstad in 125 jaar.
De Distillery
Ik loop intussen door Dublins Liberties district richting Teeling distillery. Na een verzameling oude pakhuizen zie ik opeens een enorm zwart geschilderde gevel met een witte herkenbare whiskeyfles en een pijl richting Newmarket. Ik ben in de buurt.
Uiteindelijk loop ik enthousiast de distillery binnen. Voor de tour begint kun je nog even rondlopen in een mini verzameling van de Ierse whiskey geschiedenis.
Aan het begin van de tour kregen we een film te zien die de totstandkoming van Teeling Distillery beknopt uitlegt. Daarna lopen we naar de productiehal. Hier volgden we met de tourguide een route die langs het productieproces loopt.
Alles is te fotograferen en op bijna alle vragen krijg ik een antwoord. Deze distillery is erg transparant met informatie over hun productieproces. Iets waar ze naar mijn mening trots op mogen zijn.
Het water dat ze gebruiken komt uit de nabijgelegen Wicklow Mountains. De gerst is zoveel mogelijk lokaal en komt gemald aan bij de distillery.
Het mashen gebeurd met water van ± 70°C voor 4 tot 6 uur. Daarna wordt de "sugary wort" afgekoeld voor fermentatie. De fermentatie gebeurd in zowel RVS als houten Washbacks. Er wordt 50% distillers gist en 50% witte wijn gist toegevoegd. Daarna laten ze het fermenteren voor 3 tot 5 dagen, wat al veel langer is dan de 50 uur die veel Schotse distilleries hanteren. Uiteindelijk wordt alles 3 keer gedistilleerd in vrij brede, platte ketels. De uiteindelijke overgebleven spirit bevat ongeveer 84% alcohol.
Een van de bijzondere dingen aan Teeling Distillery is dat deze ligt nabij het centrum van Dublin. Omdat de locatie zich midden in de stad bevind kan hier geen whiskey worden opgeslagen in verband met brandgevaar. Alle vaten van Teeling worden dan ook opgeslagen buiten de stad, nabij Greenore.
Toekomst
Na de tour was het tijd voor de tasting. Hier kwamen alle mooie Teeling producten voorbij, waaronder een 9 jaar oude Single Cask, gefinished op port vaten. Vol enthousiasme proefde ik stuk voor stuk wat er voor me op tafel stond. Wat een smaken! Teeling heeft voor mij echt iets magisch! Hun whiskey is anders, experimenteel en houd zich aan de regels en zoekt in alle richtingen naar excellente en bijzondere smaken. Dit zie je duidelijk aan de standaard range: Een Single Malt, gerijpt op 6 verschillende vaten, een Single Grain, nagerijpt op wijnvaten en een Small Batch nagerijpt op rumvaten. Ook de Single Casks en de Brabazon Bottelingen hebben een enorm goede prijs/kwaliteit verhouding en zijn stuk voor stuk geweldige smaak ervaringen.
Op dit moment zijn de whiskies van Teeling allemaal oude vaten van Cooley Distillery. Dit komt simpelweg door de regel dat een graandestillaat pas whiskey mag heten als het 3 jaar en 1 dag heeft gerijpt in een eikenhouten vat. Zoals eerder genoemd is Teeling Distillery pas gebouwd in 2015. De snelle rekenaars hebben het al door: vanaf dit jaar, 2018, zullen we Teelings op de markt zien die geproduceerd zijn in de Distillery in Dublin! Van een betrouwbare bron heb ik vernomen dat er een speciale whiskey wordt uitgebracht in Augustus 2018. Hou de markt dus goed in de gaten!
Toen ik klaar was met mijn drankjes en ik naar buiten stapte realiseerde ik me dat dit pas het begin is van een nieuw tijdperk in Irish Whiskey. Over een jaar of 10 zullen er veel meer distilleries zijn die whiskey produceren in Ierland. Een heel nieuwe whiskeymarkt om te ontdekken, ik wordt al enthousiast bij de gedachte! jij ook?
Comments